Jolanda

Jolanda

Pagina's

maandag 15 oktober 2012

Gewoon nasi. En ook nog bami.

Toen ik voor het eerst nasi zonder zakje maakte viel het behoorlijk flauw uit. Ik probeerde echter verder en zocht naar andere recepten. Op internet is veel te vinden en ook in kookboeken keek ik, maar vaak waren het dan weer heel aparte gerechten. Soms met ingrediënten die ik nooit gebruik of niet eens ken. Ik wilde echter gewone nasi maken, gewoon van smaak, want als je iets voor je gezin maakt wil  je gewoon dat er zoveel mogelijk mensen van mee-eten. En hier huizen nog wel een paar jonkertjes en juffertjes Kieskeur... De Farmers zijn trouwens niet zulke grote eters. Maar Jongste zoon lust helemaal geen buitenlands eten: geen rijst, geen macaroni of andere pasta, geen pizza, nietnietniet. Al ga ik op m'n hoofd staan.
Er moesten eerst de nodige kruiden worden ingeslagen want ik doe er wel veel verschillende kruiden door. Dat zag ik dan weer op de achterkant van het zakje staan.... Nu heb ik dus een veel rijker kruidenrek dan eerst.


Als ik aan nasi denk, heb ik gelijk 4 items in mijn hoofd: Kip, rijst, groenten en kruiden.
Wij doen al jaren kipfilet bij de nasi, ook toen ik het met een zakje maakte.

De kipfilet (3-4 ons) snij ik in blokjes en doe die in een schaaltje met wat ketjap en laat dat staan.

De rijst, meestal witte, maar soms ook zilvervlies, kook ik met afgepast water. Ik neem ongeveer 4 ons, dat is 4 x een plastic kommetje dat ik daar altijd voor gebruik. En 6 kommetjes water. Het water laat ik aan de kook komen en dan strooi ik de rijst erin, laat 5 minuten doorkoken en dan zet ik het in mijn hooikist, ca. 40 minuten. De rijst wordt zo mooi droog (maar niet té) zonder aan te branden. Precies goed! Als je geen hooikist hebt, kan het ook onder je dekbed ofzo. Als het maar stevig ingestopt is. En je kunt het natuurlijk ook helemaal op het fornuis doen ;-)


De groenten. Net wat voorhanden is, altijd wel 2 uien, soms neem ik rode ui, ook lekker maar zachter, geeft wel een leuk kleurtje. Eén kleine prei. Eén paprika. Als ik heb een wortel kleingesneden erbij. Ik heb er ook weleens een restje peulen door gedaan. Witte kool of spitskool, dat heb ik gesneden in de vriezer zitten want een hele kool is natuurlijk veel teveel. Nou, dat was het dan zo'n beetje geloof ik. Alles wordt gesneden, zo leuk (weetjenog)... Dan leg ik ook nog 2-3 teentjes knoflook klaar.

Dan de kruiden. Ik heb het afgestemd op mijn portie:
3 theelepels zout
2 theelepels korianderblad
1 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemberwortel
Halve theelepel kurkuma
Snufje cayennepeper.


Dat alles kun je allemaal al van tevoren doen. Zelfs de rijst kun je b.v. 's morgens al laten garen en 's middags pas gebruiken.
Tegen de tijd dat je het op gaat zetten, hoef je het alleen maar te pakken.


Dan pak ik de pan,  ik gebruik altijd een wok. Olijfolie erin. Kipfilet erin. Beetje bruin laten worden en dan de groenten erdoor. Dan de knoflook erboven persen. Dan het kruidenmengsel erdoor.



Als laatste de gare rijst erdoor. Goed doorwarmen, als de rijst al afgekoeld was.
Ik bak er meestal nog een paar eitjes bij. En dan kan het op tafel. Voor de liefhebbers staat er nog sambal op tafel. En kroepoek of pindasaus. Of allebei.


Eigenlijk doe ik hetzelfde bij de bami. Neem alleen een pak mie i.p.v. rijst (jôh....). Verder heb ik dan ook weleens taugé erbij. En ik neem in de plaats van  het paprikapoeder 1 theelepel gemalen komijn. Maar je kunt het ook allebei nemen bij beide gerechten, het smaakt gek genoeg toch weer heel anders.

Het leuke van de afgepaste hoeveelheden met de theelepels is dat je het ook kunt doen met een eetlepel. Je vervangt de theelepels dus door eetlepels. Zo kun je een voorraadje maken. Dan hoef ik bij het koken alleen maar 2 eetlepels van het mengsel te nemen en klaar.

Waarom ik nou zo graag zonder zakje wilde koken? Omdat het iets goedkoper is. Omdat er minder extra toevoegingen bij zitten. (Geheel zonder E-nrs is mijn recept geloof ik niet, omdat ik wat ketjap en evt sambal gebruik.) Omdat het gewoon leuker is om klaar te maken, want je hebt meer het gevoel dat je écht aan het koken bent. En daardoor leer je er veel meer van op kookgebied. Want daarin ben ik anders nog best een kneusje. En uiteindelijk vind ik het ook lekkerder, hoewel ik inmiddels niet meer weet hoe het uit een pakje smaakt. Je boert het trouwens ook minder op, ook niet onbelangrijk....

Ik acht dus niet hét recept voor nasi te hebben gegeven. Mijn zus heeft laatst van iemand weer een héél ander recept gekregen, dat was met spekblokjes en dat geeft ook weer een heel eigen smaak eraan. Ook weer lekker.




32 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit! Mooi he, al die kleuren van groenten!
    Ik gebruik veel dezelfde ingrediënten. Heb nu ook alles in huis voor nasi deze week. Wat bij mij een extra toevoeging gaf voor een smaak die ik eerder miste bij 'mijn' nasi, is 'trassi bakar' (gemaakt van garnalen). Stinkt ontzettend, maar geeft wel die typisch Indonesische smaak (vaak bij de supermarkt te verkrijgen als er een uitgebreide 'buitenlandse producten' afdeling is, anders bij de toko). Als groente inderdaad prei, ui (of sjalotjes), paprika, worteltjes, taugé. En de kruiden die je noemde, komen ook grotendeels overeen. Vaak doe ik al een klein beetje sambal door het kruidenmengseltje (boemboe) heen. En verder ben ik ook niet echt een geweldige keukenprinses, hoor, het moet wel een beetje makkelijk en snel zijn :) Maar ik probeer regelmatig iets nieuws uit. Omdat mijn man (helaas, helaas!) geen fan is van pasta, doe ik dus vaker iets nieuws met rijst :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trassi, dat heb ik weleens meer gelezen. 'k Ga ook eens op zoek daarnaar!

      Verwijderen
  2. Ook ik gebruik trassi. En de ketjap en sambal koop ik van Yakso, dat is zonder e-nummers. En ja... een bakje spekjes doe ik er altijd door.
    Verder gebruik ik ook kipfilet, veel lekkerder dan varkensvlees...
    Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip van Yakso. Ik zal dat merk eens opzoeken. Koop je dat gewoon in de supermarkt of in een speciaalzaak?

      Verwijderen
    2. Yakso koop ik bij de natuurvoedingswinkel. Maar ik heb het laatst ook gezien bij een AH XL. Het is wel iets duurder dan een gewone ketjap of sambal.

      Verwijderen
  3. Bedankt, ziet er heerlijk uit. Ik maakte ook altijd wel nasi maar wist nooit welke kruiden ik er nu bij moest gebruiken, want die zakjes vond ik op een gegeven moment niet meer lekker en wil ik nu niet meer in huis hebben. En idd met kipfilet. En met spekjes heb ik nog nooit van gehoord maar zal dat ook in mijn achterhoofd houden.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dat ziet er heerlijk uit,ik ga het volgende week eens proberen,bedankt voor je recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, ik heb er nù zin in! Ziet er heerlijk uit, en klinkt ook lekker.
    Ga ik zèker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moet ik eens proberen zonder zakje, lekker puur van smaak. Ik gebruik wel dezelfde groenten, maar doe ook vaak hamblokjes erbij ipv kip. Zonder satesaus kunnen ze hier helaas niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ook een idee is, om zelf een goede boemboe te leren maken, met een vijzel. die kan je prima in kleine porties invriezen en het is veel lekkerder dan kant en klare mix. Kijk bijv. In het groot indonesisch kookboek van beb vuyk.

    Groetjes jacq.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi

    Ik maak bami meestal met speklapjes, spitskool, prei, uitje, knoflook. Dan 2 kippebouillonblokjes fijnmaken en er door doen, nog wat ketjap of oestersaus er door en klaar! Dit recept heb ik van een oude indische dame, en het smaakt heerlijk, precies op smaak door de bouillonblokjes.

    Groetjes Petr@

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als ik dit logje lees voel ik mijzelf een grote kookkneus. Ik ben nog van de kant en klare zakjes.
    Het ziet er heerlijk uit, Jolanda. Je mag jezelf van mij een keukenprinses noemen hoor!!!
    Groetjes,
    Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Klinkt erg lekker! Zal toch is wat meer kruiden aanschaffen voor in de keuken.
    Ik doe het nog steeds met zakjes...en inderdaad ook wel vaak met kip of varkensvlees blokjes. En bami ook wel eens met spitskool, en dan met veel kerrie erbij, is ook heerlijk! Ik ga jou recept opnmenem, en gebruiken, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. pppffff...ik bedoel 'opnemen'!!!...en nog een tip...geroosterde cashewnoten is ook lekker erdoor.

      Verwijderen
  11. Bedankt, heb ik weer een lekker ideetje...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lekker hoor! Bij ons is de nasi telkens weer anders.
    Beetje van dit, beetje van dat...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. lekker hoor heb het gelijk opgeslagen bedankt

    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  14. was erg lekker...heb het net gemaakt....met extra spitskool er bij en wat meer kerrie en paprikapoeder....Heerlijk, bedankt voor je recept!!!
    gr Carlien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ps op smakelijck.blogspot.nl kwam ik vanmiddag heel veel recepten tegen zonder e nummers!!

      Verwijderen
  15. Klinkt lekker!
    De rijst is voor veel mensen een gedoe om te koken. Maar er zijn rijstkokers te koop en daar kan het nooit verkeerd mee gaan. Je hebt grote en kleine versies, maar je hebt aan de kleine versje al meer dan genoeg. Bij de Blokker, €15. Je meet de rijst af met een bakje dat er bij zit, 1 bakje is 1 persoon. Vervolgens water erbij, dat 1 vingerkootje boven de rijst uitkomt, knop naar beneden klikken en het apparaat slaat weer uit wanneer de rijst klaar is. En dan heb je dezelfde soort rijst als dat jij beschrijft met de hooikist.
    Probeer ook eens pandanrijst. Manlief is een indo en dat is toch wel de meest favoriete rijst en ruikt ook heel lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  16. En vergeet ik ook nog te melden dat het ook erg lekker is om ontbijtspek in stukjes gesneden ook erg lekker is door de nasi, net als kleine garnalen.
    Ik ga jouw kruidenmengsel eens uitproberen, kijken of manlief dat lekker vindt!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt voor jullie reacties en aanvullende tips, dat maakt het bloggen zo leuk!
    En Carlien: dat is het voordeel van vrije recepten: je kunt het altijd naar smaak aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jolanda,
      Mag ik even weten hoe jij je wittekool en spitskool invriest:rauw of gekookt?
      Wij hebben er ook enkele in de moestuin,zodoende.
      Je blog vind ik heel leuk om te lezen,dank daarvoor.
      Groeten uit Belgie van ook een boerin:Marleen. :-)

      Verwijderen
    2. Hallo Marleen,
      Ik doe ze gesneden en rauw in de vriezer en haal ze net voor gebruik eruit. Ik gebruik het zo ook alleen maar voor het roerbakken, als ik het anders wil eten neem ik verse kool.

      Verwijderen
  18. Als je het indisch wil doen,dan hak je een paar tenen knoflook met een ui.Olie in de pan,schepje sambal erbij eventjes bakken,gehakte gember,en trassi erbij en de knoflook roerbakken dan vlees en als laatste de groente.Verse gember kun je ook fijnhakken met een bol knoflook in olie in een dichte pot koel bewaren..eet smakelijk,groet Anne-Mae

    BeantwoordenVerwijderen
  19. En als je de gember en trassi en groente weglaat is het een leuk beginnetje voor alle eenpansgerechten..met een twist zeg maar!Anne-Mae

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Op de markt vertelde een Indische mevrouw me ooit, dat verse gember een vast bestanddeel was van haar koken, vooral met ui erin. Zij zei dat dat was om luchten van boven en onder te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Dat waren dus boeren en ... Sindsdien gaat er in de snert altijd een stukje gemberwortel en.. het helpt. Gemberpoeder heeft vast het zelfde effect en zit misschien sporadisch in de kruiden en groentenmengsels in zakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Fijn, weer een nieuw recept om, uit te proberen! Dank je wel :)
    Groetjes,
    Thara

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ik was aan het zoeken naar hooikist en zo kom ik hier...en zie ik een lekker recept voor nasi! ik ga nog even verder lezen, groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik was gisteren op zoek naar een nasi recept en kwam hier terecht.Ik heb hem gemaakt zoals jij hem had beschreven en meteen een hoeveelheid kruidenmengsel gemaakt.De nasi smaakte heerlijk.Die blijft, ik zet het recept in mijn boekje.
    Bedankt
    Willy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...